Vitamin D, Fosfat-, PTH og kalsiumforstyrrelser ved KNS
Diagnostikk og behandling er nok utelukkende nefrologens domene. Likeledes er det viktig at allmennleger har grunnleggende kjennskap til disse lidelsene, fordi de kan opptre ganske tidlig i forløpet ved lett-moderat KNS, og således er det viktig å erkjenne og konferer med spesialist.

Produksjonen av 1,25 (OH) D-vitamin er redusert hos pasienter med KNS.

Det er i løpet de siste årene etablert en klar sammenheng mellom disse lidelsene (økte fosfat og PTH nivå, redusert D-vitamin og hypokalsemi) og risikoen for utvikling av kardiovaskulær sykdom hos pasienter med KNS. Det er utarbeidet retningslinjer for behandling og kontroll av disse sykdommenee.
I behandlingen av disse metabolske sykdommen, så har behandling av høyt fosfat den høyeste prioritet, før man gir pasienten tilskudd med Vitamin D, som kan forverre hyperfosfatemien. Hyperfosfatemi behandles med såkalte fosfatbindere som må tas i forbindelse med et måltid. Flere preparater er markedsført i Norge (Renvela, Renagel, Sevelemar, Fosrenol, Velphoro). Først når hyperfosfatemien er tilfredsstillende kontrollert, starter behandling med D-vitamintilskudd (Gjelder både aktiv og vanlig Vitamin D).

Figur) Endringer i Vitamin D, PTH, fosfat og FGF-23 ved utvikling av KNS, under dialyse behandling og forløp etter vellykket nyretransplantasjon. Tidlig nedgang i vitamin D nivå og økning i PTH i forhold til eGFR.

Kontakt info
- sadollah.abedini@siv.no
Om oss
Denne hjemmeside er en uavhengig portal som har til hensikt å formidle veiledning om optimal omsorg av pasienter med kronisk nyresykdom i primærhelsetjenesten. Vi håper den kan medvirke til bedre henvisningspraksis, behandling og oppfølging av kronisk nyresykdom