Beinsykdommer ved KNS (KDIGO definisjon; Bone mineral Disease in CKD (CKD-BMD))

Renal osteodystrofi, en konsekvens av vitamin D og forstyrrelser i biskjoldbruskkjertelen ved KNS, har to former: høy beinomsetning preget av økt benresorpsjon (osteitis fibrosa), og lav beinomsetning preget av redusert minerealisering (adynamisk beinsykdom). Begge syndromer er påvirket av pasientens alder, genetikk, underliggende årsak til KNS, og varigheten av KNS, sykdommens alvorlighetsgrad, kosthold, intervensjoner, dialysebruk og varighet, diabetes og andre forhold. Pasienter har vanligvis uspesifikke skjelettsmerter, svakhet, kan utvikle skjelett-deformiteter og fraktur-risiko er økt.

Det har blitt mye fokus på disse forstyrrelser senere år, spesielt er det fokus på hyperfosfatemi som spiller en vesentlig rolle i utviklingen av aterosklerose, øket forekomst av CVD og dødelighet hos pasienter med KNS. Behandlingen av og oppfølgingen av  disse forstyrrelser må ses som en vesentlig og integrert del av behandling og oppfølging av pasienter med KNS.

Forstyrrelsene i tidlig fase av nyresvikt er sjeldne og det er ikke anbefalt spesielle behandlinger for nyresvikt stadium 1-2.  Her skal pasientene nødvendigvis ha normale serum verdier av alle sammen.

Når disse forstyrrelser er målbare bør pasienten være henvist til nefrolog for vurdering.  Det er nefrologen som etablere diagnosene og foreslår behandlinger og behandlings mål ut i fra flere ulike hensyn. Oppfølgingen av pasientene med disse forstyrrelser kan integreres i det øvrige behandling og oppfølging av pasient med KNS. Avhengig av alvorlighetsgraden av nyresvikten og forstyrrelsene kan det avtales samarbeide mellom nefrologen og fastlegen på individuell nivå.

Følgende tabeller viser anbefalte serum konsentrasjoner og antall kontroller for disse forstyrrelsene i ulike nyresvikt stadier.

Hyperfosfatemi

Forhøyet fosfat nivå behandles først og fremst med diet veiledning ved nyrepoliklinikken. Etterhvert må det introduseres fosfatbinder når ønsket serum fosfat konsentrasjon ikke kan imøtekommes med diet alene pga økende grad av nyresvikt. På dette tidspunkt vil nefrologen starte behandling med fosfatbinder og ofte er det ved nyresvikt stadium 4, men kan bli et problem hos pasienter i KNS stadium 3b (eGFR 45-30) som ikke overholder kost rådene for å redusere fosfat inntaket.

Hypokalsemi

Hypokalsemi må ses i sammenheng med D-vitamin nivå. Behandlingen av hypokalsemi er først og fremst regulering av D-vitamin med tilskudd av vanlig D-vitamin, først når hyperfosfatemien er under kontroll. Start av D-vitamin ved hypokalsemi kan øke serum fosfat ytterligere.

Sekundær hyperparathyroidisme (sHPT)

Foreslått nivå av fosfat, kalsium og PTH ved kronisk nyresvikt (KNS)

KNS stadium

Serum fosfat

Serum kalsium

Serum PTH

3-5 ikke i dialyse

Normalt område

Normalt område

Optimal nivå ikke etablert / ukjent

5 i dialyse

Reduseres til nærheten av normalt område

Normalt område

Hold nivået i ca. 2-9 gange av øverst normalt referanse

KDIGO guidelines (Grade 2c). Behandlings anbefalinger

 

Anbefalt antall målinger / blodprøver for serum fosfat, kalsium, PTH og D vitamin ved ulike KNS stadier.

Anbefalt antall målinger / blodprøver for serum fosfat, kalsium, PTH og D vitamin

KNS

stadium

S-kalsium

og s-fosfat

PTH

Beinspesifikt alkalisk fosfatase

25 (OH) D Calcidiol nivå

CKD 3

Hver 6-12 mnd.

Avhengig av start nivå og KNS progresjon

 

——————

 

————-

CKD 4

Hver 3-6 mnd.

6-12 mnd.

Hver 12 mnd. Og individuell vurdert ved meget høy PTH nivå.

Kan måles og gjentatt måling avhenger av utgangsnivå og terapeutiske behandlinger

CKD 5

+- dialyse

Hver 1-3 mnd.

3-6 mnd.

Behandling og oppfølging av CKD-MBD, mineral forstyrrelser. Behandlings beslutninger må baseres på trender over tid og om hvordan prøveresultatene endrer seg over tid enn å basere på enkelte målinger.

Hvor ofte prøvene tas avhenger av graden av nyresvikt og de behandlinger som settes i gang og behov for om behandlingene virker etter hensikten.

Kontakt info

Om oss

Denne hjemmeside er en uavhengig portal som har til hensikt å formidle veiledning om optimal omsorg av pasienter med kronisk nyresykdom i primærhelsetjenesten. Vi håper den kan medvirke til bedre henvisningspraksis, behandling og oppfølging av kronisk nyresykdom