En pasient har fått konstatert nedsatt nyrefunksjon med eller uten skade markører i urin som hematuri og mikroalbuminuri og proteinuri. Hvordan kommer man videre?
De kliniske omstendigheter og pasientens karakteristika vil ofte peke mot en rekke diagnoser som årsaken til pasientens nyresvikt. For eksempel er hypertensiv nefropati og diabetisk nefropati mest sannsynlig årsak til nyresvikt hos en person med 10 års hypertensjon og diabetes anamnese. Pasientene med KNS har ofte allerede en diagnose og årsaksforholdene til nyresvikten er avklart. I slike tilfeller skal fokuset rettes mot kontroll av risikofaktorer og kontroll av de medisinske tilstander, som gjør, at ytterligere forverring i nyrefunksjonen begrenses. Det fastlegges en oppfølgingsplan ut i fra de anbefalinger som gis i denne veileder tilpasset pasientens behov, sykdommens kompleksitet og fastlegens klinisk ekspertise og erfaring og ikke minst tilgjengelig spesialisttjeneste i området. Meningen er at holde øye med komplikasjonene til KNS og rette inn behandlingene etter hvert. Holde risikofaktorene for forverring i sjakk.
Hos ny pasienter med nyoppdaget redusert nyrefunksjon er det viktig at finne årsaken til den nedsatt nyrefunksjon. Er det ikke en umiddelbar årsak som lader sig korrigere bør det konfereres med nefrolog for utredning avhengig av omstendighetene. Det vises til avsnittet om henvisning til nefrolog. Det er viktig at henvisningen til nefrolog er rettidig og adekvat best utfall.
Det er ikke vanskelig at kartlegge pasienten med KNS og leggeplan for oppfølging med kontroll hyppighet eller nefrologisk rødføring eller henvisning. Det kreves to enkle variabel, eGFR og mengde protein i urin. Ut i fra disse kan fastlege og andre leger enkelt følge henvisnings kalkulatoren i denne veileder for å komme videre i prosessen. I følgende er det forklart i detalj hvordan men kommer videre i dette.


Når pasienten er blitt kategorisert i en bestemt risiko-sone, så kan en følge de råd som hører til denne risiko-sone. Tall kodene for de ulike risiko-soner er forklaret i følgende tabell.

Ulike risiko-soner har spesifikke utrednings- og behandlingsmål. Figuren her viser det overordnede mål for ulike risiko-soner, gul, oransje og rød risiko-sone.

Da blir en slik oversikt som viser hva som skal gjøres med pasienten.

Detaljert oversikt over utrednings- og behandlingsmål for de ulike risiko soner.
For gul sone:

For oransje sone: Det er meget viktig å huske på at utrednings- og behandlingsmål akkumuleres. Det vil sige når en pasient er i oransje risiko-sone, så vil tiltakene bygge videre på behandlingsmål fra gul risiko-sone som det er illustrert her.

For rød sone: Utrednings- og behandlings mål som kommer i tillegg til tiltakene som skal ligge i bunn fra gil og oransje risiko-sone.


Kontakt info
- sadollah.abedini@siv.no
Om oss
Denne hjemmeside er en uavhengig portal som har til hensikt å formidle veiledning om optimal omsorg av pasienter med kronisk nyresykdom i primærhelsetjenesten. Vi håper den kan medvirke til bedre henvisningspraksis, behandling og oppfølging av kronisk nyresykdom