Rettidig og adekvat henvisning til nefrolog
Rettidig og adekvat henvisning til nefrolog er forbundet med:
• Redusert risiko for ytterligere forverring nyrefunksjon
• Redusert sykelighet og mortalitet
• Redusert antall innleggelser og innleggelses varighet
• Øket sjanse for planlagt nyreerstattende behandling (Dialyse og Tx) versus akutt dialyse som er forbunnet med betydelig komplikasjon og mortalitet.
Det er ikke vanskelig at finne rett pasient og henvise til spesialist, eller hente råd og anbefalinger til videre undersøkelser, behandling og oppfølging. Det kreves to enkle variabel, eGFR og mengde protein i urin. Ut i fra disse kan fastlege og andre leger enkelt følge henvisnings kalkulatoren i denne veileder for å komme videre i prosessen.
Henvisning til nefrolog
I de nye retningslinjer for DM-behandling i Norge er det kommet anbefalinger til når pasienter skal henvises til nefrolog. Det er lettvint at bruke algoritmen som er beskrevet i denne veiledningen til nefrologisk henvisning som også imøtekommer disse krav.

Andre tilfeller hvor det kan være indikasjon for henvisning til nefrolog er:
- Hematuri uten proteinuri, som er utredet hos urolog uten funn.
- Vanskelig regulerbar diabetes og hypertensjon
- Utfordringer med insulin behandling, hvor en ikke kommer til mål av ulike grunner.
Krav til innholdet i en god og adekvat henvisning til nefrolog.
Som ved al annen henvisning til spesialisthelsetjenesten viktig med en god henvisning til nyrespesialist. Det er følgende krav til hva en henvisning til nefrolog bør inneholde i den nye norske retningslinjer for DM behandling hos pasienter med DM og nyresvikt. Disse anbefalinger kan også benyttes for henvisninger med mistanke om andre årsaker til nyresykdom og KNS.
Hva skal henvisningen inneholde av informasjon:
- U-stiks
- U-AKR (albumin kreatinin ratio)
- BT
- Karbamid/Kreatinin / eGFR
- Natrium, kalium, kalsium, fosfat, albumin
- HbA1c
- Lipider
- Røykestatus
- BMI
- Medikamentoversikt
- Vurdering av evt avløpshinder
- Evt. informasjon om arvelig forekomst av nyresykdom som cystenyresykdom etc.
- Informasjon om hvorlenge endringer i nyre-funksjonsverdier har stått på, akutt / kronisk?
- Akutt nyresvikt. Hyppigste årsak er interkurent sykdom og dehydrering med forverring på grunn av legemidler som NSAID, diuretika, reninhemmer (se “Vær varsom”- plakat). Dårlig pasient som ikke skal behandles i allmennpraksis legges inn som øhj. Henvis urolog ved avløpshinder som ikke behandles i allmennpraksis.
- Mistanke om annen nyresykdom enn diabetes nefropati dersom: Plutselig oppstått proteinuri (urin protein stiks 2-3+), hematuri, fravær av retinopati, kort varighet av diabetes (type 1).
- Hyperkalemi. Ta blodprøve uten venestase, seponer eller reduser kaliumtilskudd, reninhemmer, kaliumsparende diuretika, gi beskjed om kaliumredusert kost (unngå cola, kaffe, nøtter, tørkede frukter, kakao). Konferer eventuelt med nefrolog eller ernæringsfysiolog.

Kontakt info
- sadollah.abedini@siv.no
Om oss
Denne hjemmeside er en uavhengig portal som har til hensikt å formidle veiledning om optimal omsorg av pasienter med kronisk nyresykdom i primærhelsetjenesten. Vi håper den kan medvirke til bedre henvisningspraksis, behandling og oppfølging av kronisk nyresykdom