Ødem
Opprettholdelse av væske- og elektrolyttbalansen er en av de viktigste oppgaver for nyrene. Det er ikke vanlig å ha problemer med væskeretensjon hos pasienter som ikke har hjertesvikt ved eGFR > 60 ml/min/1,73m2. Etter hvert som nyrefunksjonene forverres med fall i eGFR, kan det utvikles problemer med væskeretensjon, grunnet svekket filtrasjon av salt i glomerulus og øket saltreabsorpsjon i nyrenes tubulussystem, og dermed økt vannretensjon.

Diuretisk behandling er indisert når ødem er etablert og hypertensjon ofte er tilstede hos pasienter med KNS. Tiazid diuretika har meget begrenset saltutskillende effekt ved eGFR < 30 og er derfor et ineffektivt diuretikum ved KNS. Hos pasienter med høyre eGFR, kan Tiazid diuretikum fortsatt brukes som antihypertensivt middel i kombinasjon med andre blodtrykksenkende midler.
Kaliumsparende diuretikum (Spironolakton) skal ikke brukes som diuretisk behandling ved alvorlig KNS pga risiko for hyperkalemi ved eGFR <30. Oppdager man en pasient med alvorlig nyresvikt som får kaliumsparende diuretikum, så bør dette avklares med nefrologen eller kardiologen som har startet behandlingen. En større andel av pasienter som blir innlagt på sykehus med akutt forverring av KNS med hyperkalemi, acidose, væskeretensjon eller dehydrering, kommer fra denne pasientkategorien og er ofte å finne på indremedisinske avdelinger.
Figuren under viser skjematisk hvordan diuretisk behandling med sløyfe diuretika med økning av natrium- og dermed vannutskilles resultere i ødem reduksjon og fall i BT.

Det er nylig introdusert nye behandlinger for hyperkalemi. To nye medikamenter er blitt tilgjengelig i Norge (Veltassa og Lokelma). Veltassa kan søkes refunderet etter paragraf 3a. Lokelma har ikke i skrivende fått individuell refusjon etter paragraf 3a, men dette forventes å komme snart.
Med introduksjon av disse nye behandlinger av hyerkalemi er det nå blitt mulig behandle hyperkalemi på en effektiv måte med færre bivirkninger, spesielt hos de av pasienter med hjertesvikt eller nyresvikt med alvorlig proteinuri som vil dra nytte av fortsatt behandlingen med ACE-hemmer, AII-blokker og aldosteron-antagonist.

Kontakt info
- sadollah.abedini@siv.no
Om oss
Denne hjemmeside er en uavhengig portal som har til hensikt å formidle veiledning om optimal omsorg av pasienter med kronisk nyresykdom i primærhelsetjenesten. Vi håper den kan medvirke til bedre henvisningspraksis, behandling og oppfølging av kronisk nyresykdom