Hvordan oppdage, evaluere, følge opp og behandle nyresvikt?
Stort fokus på nyresvikt har de siste årene resultert i etableringen av et globalt initiativ for behandling og oppfølging av kronisk nyresvikt, KDIGO (Kidney Disease, Improving Global Outcomes. KDIGO har som mål å bedre behandling og omsorgen ved kronisk nyresvikt over hele verden ved utarbeiding av globale veiledere. Retningslinjene er tilgjengelige i sin helhet på «www.kdigo.org/home/guidelines/» og er basert på den til enhver tid beste og oppdaterte kunnskapen på området. På denne måten kan behandlende lege innhente relevant informasjon og få veiledning i hvordan hver pasient best behandles. Veiledningene definerer ikke standardbehandling. Enhver behandling må tilpasses den enkelte pasient og de forutsetningene pasienten lever under. Legen må i hvert tilfelle vurdere hvorvidt anbefalingene er hensiktsmessige for den enkelte pasient.
Fastleger og primærhelsetjenesten er uvurderlige når det gjelder å identifisere pasienter med risiko for kronisk nyresvikt. I tråd med KDIGOs anbefalinger er det avgjørende å fange risikopasienter og starte forebyggende tiltak på et tidspunkt hvor sykdommen og risikofaktorene fortsatt er modifiserbare. Sykdommer som utgjør en særlig risikofaktor for nyresvikt er pasienter med diabetes, forhøyet blodtrykk, tidligere gjennomgått hjerteinfarkt, nyresykdom i familien, overvekt og røyking. Har man en eller flere av disse, bør nyrefunksjonen undersøkes. Slik blir ofte fastlegen første forsvarslinje mot kronisk nyresvikt. De viktigste markørene som gir et estimat av nyrefunksjon er nyrenes filtrasjonsevne (eGFR) og proteinutskillelsen i urinen. Målingene kan avdekke nyresvikt og prøvene kan gjentas slik at man kan følge utviklingen og evt. forverring av sykdommen.

Når redusert nyrefunksjon er et faktum gjelder det å finne årsaken til nyresvikten og behandle denne, samt redusere progresjon av sykdommen. Kontroll og evt. behandling av de viktigste risikofaktorene, diabetes og forhøyet blodtrykk, er avgjørende for å forebygge og begrense kronisk nyresvikt. Videre må man kartlegge risiko for hjerte/kar sykdom. Det dreier seg om å forhindre alvorlige hjerte/kar hendelser og i verste fall død. I dette ligger sykdommer som hjerteinfarkt, hjertesvikt, plutselig hjertedød og slag. Kontroll og evt. behandling av forhøyet kolesterol inngår også. Videre kan en rekke medisiner forverre nyresvikten, derfor er det viktig med en medisin gjennomgang for å unngå medikamenter som potensielt kan trigge ytterligere forverring av nyrefunksjon. Dehydrering skal også unngås.
Ved økende nyresvikt er det avgjørende at man så tidlig som mulig oppdager og behandler komplikasjoner og følgetilstander til nyresvikten. Disse følgetilstander omfatter bl.a lav blodprosent, benskjørhet, underernæring og forstyrrelser i kroppens saltbalanse.
På grunn av fallende nyrefunksjon kan det bli nødvendig å dosejustere faste medisiner og en bør i god tid henvises til en nyrespesialist.
Hos de som utvikler terminal nyresvikt tross relevante tiltak og behandling må man vurdere og evt. forberede nyreerstattende behandling i god tid før behovet er en realitet.

Kontakt info
- sadollah.abedini@siv.no
Om oss
Denne hjemmeside er en uavhengig portal som har til hensikt å formidle veiledning om optimal omsorg av pasienter med kronisk nyresykdom i primærhelsetjenesten. Vi håper den kan medvirke til bedre henvisningspraksis, behandling og oppfølging av kronisk nyresykdom