Hypertensjon

Figuren her viser forekomst av hypertensjon i ulike stadier av KNS. Jo alvorligere nyresvikt, desto større andel av pasienter har hypertensjon. Date er basert på den amerikanske epidemiologiske studie NHANES. Studier fra andre vestlig land viser liknende resultater.

Algoritme for behandling av hypertensjon hos pasienter med KNS

Det er spesielt viktig at blodtrykk kontrolleres og behandlingen intensiveres løpende. Anbefalt mål for BT hos pasienter med KNS som har albuminuri med eller uten diabetes er < 130/80 mmHg, for de uten albuminuri er blodtrykk målet <140/90 mmHg. Hos pasienter med moderat til alvorlig KNS kan lavt BT bli en ulempe pga nedsatt perfusjon / sirkulasjon i nyrene og forverring av nyrefunksjonen. Spesielt ved systolisk BT <110 kan det bli dårlig perfusjon i nyrene. Ved lavere perfusjon økes risikoen for forverring av nyrefunksjon med fall i GFR og spesielt risikoen for hyperkalemi økes markant hos de med eGFR <30 ml.
Hyperkalemi kan bli alvorlig, akutt nyresvikt kan utvikles, hvis pasienter med lavt BT fortsatt bruker en eller annen for RAASi (ACE-hemmere, AII-blokker, aldosteron-antagonist eller Renin-hemmer). Dehydrering er også en kjent og alvorlig risiko faktor for utviklingen av skutt nyresvikt ved KNS , spesielt hvis pasienten bruker RAASi. Derfor er det viktig at pasienter får beskjed om å stoppe disse medikamenter midlertidig ved reisesyke / diaré, dehydrering og ved interkurrent sykdom.
Figuren her viser de viktigste komorbiditet ved KNS. Hypertensjon mest fremtreden sammenliknet med DM og CVD.

Det er meget viktig at minne om at ACE-hemmer og AII-blokker ikke må brukes samtidig hos pasienter med nyresvikt pga stor risiko for akutt nyresvikt og alvorlig hyperkalemi med risiko for øket dødelighet. I enkelte tilfelle kan spesialister finne på at kombinere slik behandling i meget sjeldne tilfeller hos pasienter med god nyrefunksjon og alvorlig proteinuri.
Ace-hemmere eller AII-blokkere er ofte brukt sammen med aldosteron-antagonist (Spirix) av kardiologer til behandling av hjertesvikt. Når disse pasienter med hjertesvikt også har nyresvikt, er det øket risiko for komplikasjoner ved slik kombinasjon. Det er stor risiko for forverring av nyrefunksjon og utvikling av hyperkalemi (såkalt kardio-renalt syndrom). Disse pasientene trenger oftere kontroll i regi av hjertesvikts poliklinikk eller av fastleger i tett samarbeide med kardiolog.
Hyperaldosteronisme er en kjent og er en relativ hyppig årsak til hypertensjon. Disse pasientene er ofte behandlet med kombinasjon av ACE-hemmere eller AII-blokkere og aldosteron antagonisten spirinolakton ( Spirix). God nyrefunksjon og korrekt dosert går det bra, men det er risiko for komplikasjoner ved interkurrent sykdom, KNS og ved multifarmasi.

Kontakt info
- sadollah.abedini@siv.no
Om oss
Denne hjemmeside er en uavhengig portal som har til hensikt å formidle veiledning om optimal omsorg av pasienter med kronisk nyresykdom i primærhelsetjenesten. Vi håper den kan medvirke til bedre henvisningspraksis, behandling og oppfølging av kronisk nyresykdom