Glomerulær filtrasjonshastighet (GFR) og estimert GFR
Overflatekorrigert glomerular filtrasjonshastighet (GFR) estimeres på basis av målt S/P-kreatinin og utgis automatisk får voksne når kreatinin er analysert. Ved beregningen benyttes den internasjonalt aksepterte CKD-EPI-formelen hvor GFR estimeres fra en formel basert på S/P kreatinin, alder og kjønn. Formelen gjelder bare for voksne, og beregningen av GFR vil derfor bli begrenset til individer ≥ 17 år. Det er viktig at kjenne til noe begrensinger i bruken av eGFR hvor GFR er beregnet ut i fra formler og modeller som baserer sig på serum kreatinin.
Relasjonen mellom muskelmasse og eGFR beregning basert på serum kreatinin er illustrert i figuren under.

Ønskes det en mer presis eGFR, så kan det rekvireres eGFR, CKD-EPI basert på Cystatin C nivå i S/P. Cystatin C nivå i serum er uavhengig av muskelmasse og alder, derfor blir det en estimat som er mer presis og korrelere bedre til sanne GFR verdi. Cystatin C er en relativ dyr og ikke en rutine analyse ved de fleste laboratorier og må spesiell rekvireres etter indikasjon. Dette blir spesielt når en er i tvill om CKD stadium 5-4, mismatch mellom eGFR og forekomst av metabolske forstyrrelser og ønske om mer presis estimat av nyrefunksjon i forhold til korrekt dosering av spesielle medikamenter. Cystatin C har også noe begrensinger. For mer detaljer vises til bruker håndboken i klinisk kjemi.
Viktig forhold når eGFR vurderes: eGFR er påvirket av fysiologiske forhold som akutt sykdom, hydrering status, kraftig aktivitet, hormonelle påvirkninger (graviditet), og medisiner. Disse forbeholdene må tas i betraktning ved tolking av eGFR. Når det snakkes om eGFR i sammenheng med kronisk nyresvikt, menes det pasientens steady state / stabil eGFR. Pasienter med akutt sykdom, innlagte på sykehus og pasienter med akutt nyresykdom har ikke stabil eGFR.

Kontakt info
- sadollah.abedini@siv.no
Om oss
Denne hjemmeside er en uavhengig portal som har til hensikt å formidle veiledning om optimal omsorg av pasienter med kronisk nyresykdom i primærhelsetjenesten. Vi håper den kan medvirke til bedre henvisningspraksis, behandling og oppfølging av kronisk nyresykdom