Hvorfor har vi skrevet denne veiledningen?
Type 2 diabetes (T2DM) rammer mange mennesker, og har økende forekomst globalt. På verdensbasis har andelen med T2DM nesten doblet seg på drøye 30 år (fra 4,7 % til 8,5 %, i perioden 1980-2014). Diabetes er den 8. hyppigste dødsårsak i verden og estimeres til å bli den 7. største dødsårsak i 2030 (1).
T2DM har store konsekvenser for personen som rammes og for samfunnet. Det kan potensielt dreie seg om alvorlige senkomplikasjoner som får stor innvirkning på personens liv. Dessuten er det store omkostninger for samfunnet knyttet til behandling av sykdommen og senkomplikasjonene. T2DM ble tidligere ansett som en livsstilssykdom som primært rammet eldre, i dag ser vi en tendens hvor sykdommen rammer stadig yngre. Man ser også at flere pasienter med T2DM må behandles med insulin i tillegg til blodsukkersenkende legemidler.
Ved behandling av T2DM er det også viktig å behandle forhøyet blodtrykk, forhøyet kolesterol og vurdere om det er behov for blodfortynnende behandling for optimalt å redusere risikoen for hjerte-kar sykdom.
I september 2016 kom nye norske retningslinjer for behandling av diabetes. I disse var det lagt til anbefalinger om behandlingen og oppfølgningen av pasienter i allmennpraksis med diabetes og samtidig kronisk nyresvikt (KNS). Retningslinjene representerte et betydelig kvalitetsløft av omsorgen for mange tusen pasienter i Norge. Tilsvarende nasjonale retningslinjer har eksistert i mange år i flere andre land. Retningslinjene blir jevnlig oppdatert ettersom definisjonen av KNS endrer seg og det kommer ny kunnskap om sykdomsutbredelse, spesifikke risikofaktorer og optimal individualisert risikohåndtering og oppfølgning.
Med bakgrunn i den siste utviklingen, utarbeidet vi en veileder til allmennpraksis som tok for seg de grunnleggende prinsippene i behandling og oppfølgningen av pasienter med KNS. Veilederen var tenkt som et praktisk oppslagsverk for fastlegen og et verktøy til prioritering av de pasienter som har behov for vurdering av en nyrespesialist.
Et godt samarbeid er nødvendig for at behandlingen og oppfølgingen av den enkelte pasient med KNS tilpasses pasientens behov, behandlende leges kompetanse og tilgjengelige ressurser. I forlengelsen av dette så vi også behovet for en veiledning tilpasset og til bruk for pasientene. Vi har derfor valgt å skrive om den eksisterende veilederen i håp om å lage et forståelig, informativ og nyttig oppslagsverktøy for pasienten og deres pårørende.

Kontakt info
- sadollah.abedini@siv.no
Om oss
Denne hjemmeside er en uavhengig portal som har til hensikt å formidle veiledning om optimal omsorg av pasienter med kronisk nyresykdom i primærhelsetjenesten. Vi håper den kan medvirke til bedre henvisningspraksis, behandling og oppfølging av kronisk nyresykdom