Behandling
Behandling av årsaken til KNS
Sykdommen som direkte eller indirekte er årsaken til nyresvikten må behandles og er første prioritet. Det gjelder for eksempel optimal kontroll av diabetes og forhøyet blodtrykk.
Blodtrykkskontroll og behandlingsmål
Forhøyet blodtrykk og diabetes er de to hyppigste årsakene til KNS. Optimal blodtrykkskontroll og kontroll av diabetes forebygger forekomsten og forverring av en allerede etablert nyresvikt og komplikasjoner knyttet til KNS.
Mål for blodtrykk behandling:
- 140/90 mmHg og ingen/lav proteinutskillelse i urin
- 130/80 mmHg med betydelig proteinutskillelse i urin og /eller diabetes.
Forsiktighetsmomenter:
Eldre og pasienter med alvorlig hjertekarsykdom har øket risiko for bivirkninger, spesielt kan pasientene oppleve blodtrykksfall. Det kan derfor bli nødvendig å akseptere høyere blodtrykk hos disse pasienter. På den anden side må blodtrykket holde et visst nivå, da for lavt blodtrykk kan nedsette blodgjennomstrømningen til nyrene og på den måten forverre nyresvikten.
Noen blodtrykksmedisiner kan i kombinasjon forverre nyresvikten og øke risikoen for forhøyet kalium. I disse tilfeller kreves ekstra forsiktighet og kontroller tilpasses individuelt. Pasienter med hjertesvikt er høyrisiko gruppe for å utvikle høye kaliumverdier, for lavt blodtrykk og dermed forverring av nyresvikt. Disse bør kontrolleres oftere ved oppstart og doseøkning av blodtrykksmedisiner.
Det henvises i øvrig til avsnittet om forhøyet blodtrykk for ytterligere informasjon
Kontroll av diabetes
HbA1c er en blodprøve som forteller noe om langtidsblodsukker (gjennomsnittlig blodsukkeret i løpet av siste 8-12 uker). Generelt behandlingsmål er HbA1c på under 53 mmol/mol (tidligere metode 7%). Dette er mest hensiktsmessig hos de med nyoppdaget type 2 diabetes, unge voksne og pasienter med lav risiko for hypoglykemi (føling). For pasienter med flere tilleggs sykdommer slik som hjertekarsykdom, hjertesvikt og i øvrig eldre og skrøpelige pasienter blir behandlingsmålet annerledes. Disse pasientene er mere utsatt for å utvikle alvorlige episoder med lavt blodsukker når man forsøker å oppnå bedre blodsukkerkontroll og lavere HbA1c. Her må den blodsukkersenkende behandlingen og behandlingsmålet individualiseres.
Det vises til avsnittet om diabetes i veilederen for mere detaljert informasjon.
Medisiner som bør unngås ved nyresvikt:
Bruken av medisiner som potensielt kan forverre nyresvikten bør som hovedregel unngås eller begrenses. Dette blir en individuell avveining av gavn i forhold til risiko som pasienten gjør i samråd med legen.
De hyppigst brukte medisinene:
- NSAID (eks. Ibux, Voltaren, Naproxen)
- Visse antibiotika (Aminoglykosider)
- Antipsykotiske medisiner (Litium)
Livsstilsendringer
Behov for livsstilsendringer gjelder i høyeste grad pasienter med nyresvikt. Disse pasientene har høyere risiko for hjertekarsykdom sammenliknet med nyrefriske individer. Det anbefales:
- Røykslutt
- Redusert saltinntak
- Økt fysisk aktivitet
- Vekttap hos overvektige
Medisinsk behandling av forhøyet kolesterol vurderes. Blodfortynnende behandling kan også bli aktuelt.
Dosejustering av legemidler ved nyresvikt
Generelt bør man undersøke om et gitt medikament skilles ut via nyrene. Disse legemidler kan det være nødvendig å redusere dosen på ved oppstart. En del kjente medisiner dosejusteres også etter grad av nyresvikt.
Nedenfor er listet en rekke medisiner som brukes ofte og bør dosejusteres eller avsluttes:
- Diabetes medisiner (Metformin, Sulfonylurea)
- Medisin ved hjerteflimmer (Digoksin)
- Blodtrykksmedisiner (Atenolol, Bisoprolol)
- Blodfortynnende (DOAC)
- Medisin mot urinsyregikt (Allopurinol)
- Nervemedisin (Gabapentin)
- Visse smertestillende (Opioid)
- Antibiotika og midler mot virusinfeksjoner

Kontakt info
- sadollah.abedini@siv.no
Om oss
Denne hjemmeside er en uavhengig portal som har til hensikt å formidle veiledning om optimal omsorg av pasienter med kronisk nyresykdom i primærhelsetjenesten. Vi håper den kan medvirke til bedre henvisningspraksis, behandling og oppfølging av kronisk nyresykdom