Hvordan veilede pasienter slik at vi forebygger akutt nyresvikt ved akutt sykdom?

Et sentralt aspekt i arbeidet med pasienter er å redusere risikoen for skade og/eller bivirkninger. Mange pasienter har økt risiko for akutt nyreskade og nyresvikt under akutt sykdom, især de med allerede etablert kronisk nyresykdom, diabetes og hjertesvikt.

Som helsepersonell gir man ofte råd som omhandler medisinbruk ved akutt sykdom. Pasienter med insulinbehandlet diabetes får nøye informasjon om at insulinbehovet er økt ved akutt febersykdom. For pasienter som er i risiko for å utvikle akutt nyreskade/nyresvikt gjelder det at visse medisiner bør pauseres under akutt sykdom. Det bør rettes særlig oppmerksomhet til tilstander som forstyrrer væskebalansen. Dette rådet blir ofte omtalt som «sykedagsregler»,

Diabetesforeninger og helsemyndigheter i utlandet har utgitt offisielle veiledere om forholdsregler ved akutt sykdom. En kort og oversiktlig veiledning om hvordan de skal håndtere sin egen medisinering dersom de skulle bli akutt syke, gis til pasienter når de har det bra og er i stabil fase.

Vi erfarer stadig at pasienter blir innlagt på sykehus med relativt alvorlig forverring av nyrefunksjon og elektrolyttforstyrrelser, såkalt akutt på kronisk nyresvikt. Disse pasienter har ofte flere kroniske sykdommer som diabetes, hypertensjon og ulik grad av hjerte- og nyresvikt fra før. Disse pasienter behandles ofte med flere medikamenter som under akutt sykdom kan medføre alvorlige bivirkninger.

Mekanismene som foranlediger dette er ofte hypotensjon sekundært til feber, dehydrering utløst av diare og oppkast, samt manglende evne til å innta adekvat med væske. Disse situasjonene kan forverres markant hvis pasienter bruker blodtrykksmedisiner (spesielt ACE-hemmer og/eller AII-blokker), vanndrivende og NSAIDs (selv i beskjedne doser).

Når nyrefunksjonen reduseres kan risikoen for ytterligere komplikasjoner være tilstede. Dersom pasienten har diabetes og bruker blodsukkerreduserende medikamenter med renal utskillelse, øker risikoen for opphoping av disse medikamenter i kroppen og dermed økes risikoen for hypoglykemi og utvikling av laktat acidose. Dette gjeller spesielt metformin, kombinasjonspreparater med metformin og sulfonylurea.

Vi har laget en kort veileder «Råd ved akutt sykdom, hvordan forebygge akutt nyresvikt?» som inneholder informasjon om hvilke legemidler vi bør være oppmerksomme på og hvilke råd vi bør gi pasientene ved akutt sykdom. Veilederen er utformet i flere formater som kan nedlaste fra linken her. SAD MANS versjon final

Kontakt info

Om oss

Denne hjemmeside er en uavhengig portal som har til hensikt å formidle veiledning om optimal omsorg av pasienter med kronisk nyresykdom i primærhelsetjenesten. Vi håper den kan medvirke til bedre henvisningspraksis, behandling og oppfølging av kronisk nyresykdom